OHJE SATELLIITTIVASTAANOTTOON

YKSITYINEN SATELLIITTIVASTAANOTTO

Satelliittivastaanotto omalla peilillä on mahdollista lähes kaikkialla, perusedellytyksenä onnistumiselle on seuraavien ehtojen täyttyminen.

Satelliittien sijainnit

Satelliitit sijaitsevat Suomesta katsoen etelän ja lännen välillä kiinnostavimmat ovat ASTRA muutama aste ( noin 7° ) etelästä lännen puolella ( 19,2 E ) , EUTELSAT / HOTBIRD, edellä mainitusta 6° lisää ( 13,0°E ) ja THOR / INTELSAT 707 edellisestä 14° lännempänä ( 1°W ).
Satelliittien sijainti ( osoite ) ilmoitetaan muutoksena Greenwichin Nolla ( 0 ) meridiaanista 13,0 °E = 13 astetta Greenwchistä itään jne.
Esimerkiksi Helsingin sijainti on noin 25°E ja niin useimpien satelliittien sijainti on meiltä katsoen lännen puolella.

Vastaanottopaikan valintaan vaikuttavia perusteita

Pohjoisesta sijainnistamme johtuen on peilin korotuskulma maksimissaan vain noin 21 astetta, tämä asettaa vaatimuksia edessä olevaan maastoon.
Mitä läntisempää ( itäisempään ) satelliittiin pyritään sitä pienemmäksi korotuskulma tulee.
Satelliitin ja vastaanottoantennin ( peilin ) välissä ei saa olla mitään estettä ei edes puita yms.

Vastaanottomahdollisuus ja paikka on syytä tarkistaa mittaamalla, etenkin jos halutaan kääntyvää vastaanottoantennia. Suunnattavan satelliittiantennin kääntymiskulma yleensä on noin 45° (maksimissaan lähes 120°), jolloin on mahdollista vastaanottaa useammista satelliiteista ( jopa yli kymmenestä) satelliittiohjelmia.

Kiinteällä vastaanotolla ( yksi tai kaksi lähekkäistä satelliittia ) paikka voidaan etsiä näiden haluttujen satelliittien paikkatietojen perusteella hiukan helpommin.

Liitän oheen tekemäni satelliittikalenterin" jonka perusteella voi alustavasti arvioida satelliittivastaanoton mahdollisuudet halutusta satelliitista.

Yleisimpien satelliittien ohjelmatarjonta

ASTRA ( 19,2° E )

Satelliittien vastaanotto meillä alkoi suuremmassa määrin Astran ensimmäisen satelliitin (Astra 1A) aloittaessa lähetykset. Samaan sijaintiin on nyt tullut useita satelliitteja, valitettavasti meille mielenkiintoisemmat Englanninkieliset on vähän kerrallaan salattu tai vaativat suuren "peilin". Miniminä voi pitää 1,80 metristä ja silläkin osa ohjelmista on heikkolaatuisia (kipinäisiä ) tai eivät näy juuri ollenkaan.

Astraan kuten muihinkin satelliitteihin Eutelsat / Hot Bird / Sirius T Thor jne. on viimeisen vuoden aikana tullut / siirtynyt / aloittanut erittäin paljon digitaalisia lähetyksiä (DVB S eli DVB Satelliittistandardin mukaisia MPEG 2).

Näistä suuri osa on salattuja ja ettei mikään olisi liian helppoa on salausjärjestelmiäkin useita toisistaan erilaisia / keskenään kilpailevien ohjelmantoimittajien versioita. Syyskuun lopulla löysi digivastaanotin Astrasta 293 ohjelmaa, "vapaitakin" oli yli sadan. Ohjelmaa ei kanavaa, Satelliittikanavassahan voi olla 1 - 8 jopa enemmänkin ohjelmia, riippuen lähettäjäyhtiön maksuhalukkuudesta / maksukanavilla rahantarpeesta. Tämä kaikki tietenkin laadun kustannuksella.

Eutelsat / Hotbird

satelliiteista lähetettävistä kiinnostavimpia ovat Eurosport , BBC World jotka molemmat ainakin toistaiseksi ovat salaamattomia. Lisäksi siinä on ranskankielinen TV 5 sekä parikin espanjakielistä kanavaa naapuri portugalinkin kanava, Italian RAIN kolme kanavaa ja on siellä meidän sukulaiskansan Unkarinkin ohjelma.

Tässä satelliittipositiossa, Satelliittiosoitetta paikkaa kutsutaan positioksi samassa ositteessa on mahdollista olla useita satelliitteja ( jopa puolentusinaa ) ne on tietenkin synkronoitava siten ettei törmäyksiä synny ja ettei satelliitit varjostaisi toisiaan. Jaa meinasi unohtua alkuperäinen asia. Tässä satelliittipositiossa satelliitissa on Ylen ensimmäinen satelliittilähete Radio Finland Deutsehe Wellen tv kanavan radiokanavalla taajuudella 8.10 MHz.

SIRIUS ( 5,2° E )

Sirius on ruotsalaisten omistama satelliitti sen "esivanhempana" voi pitää Tele X satelliittia siitä piti tulla yhteispohjoismainen satelliitti mutta eri vaiheiden jälkeen ruotsalaiset sen saivat. Ohjelmat ovat pääasiassa salattuja, mutta on siellä vielä muutama vapaakin kanava nämä ovat TV 4 ( satelliitti ) Kanal 5 ja hiukan eksotiikkaakin Kyproksen kanava RIK.

THOR / INTELSAT 707 ( 0,6° 1,0° W )

Vaikka otsikossa onkin useiden satelliittien osoitteita ovat ne niin lähellä toisiaan, että ne näkyvät käytettävillä "peilikoolla" yhdeltä satelliitilta. Vasta noin 5 metrisellä peilillä nämä näkyvät erikseen. Tässäkin ohjelmat ovat pääasiassa salattuja. Vapaita ei nykyään ole kuin ajoittain, juuri nyt on yhdellä transponderilla ( lähettimellä ) Telenorin testilähetys PAL: ina . kaikki muut D 2 MAC lähetteitä tai täysin digitaalisia MPEG 2 lähetteitä. Tähän satelliittiin myydään meillä salauksenpurkukortteja sekä D 2 MAC että Digitalisiin lähetteisiin (Canal Digital.fi)

Kahden satelliitin vastaanotto samalla "peilillä"

Kahta eri satelliittia voi vastaanottaa yhteisellä "peilillä" kunhan satelliitit ovat riittävän lähellä toisiaan. Yleisimmin tätä käytetään Astran ja Eutelsat / Hot Birdin sekä Sirius ja Thor vastaanotoissa. Peilin suuntaus tehdään heikompaan satelliittiin ja tämän taajuusmuuntimen (mikropään) viereen asennetaan erikoiskiinnikkeellä toinen taajuusmuunnin. Esimerkiksi Eutelsatin taajuusmuunnin tulee edestä katsoen Astran taajuusmuuntimen oikealle puolelle (suuntaus ristiin) noin kymmenen sentin päähän.

Molempien satelliittiparien etäisyys toisistaan on vain noin 6 ° tämä tekeekin sen mahdolliseksi, koska mitä kauempana satelliitit toisistaan ovat sen heikompi peilin tehokkuus sivulla olevaan on, lisäksi sivusyötön luotettava rakenne tulee hankalaksi ja kalliiksi. Tällöin kahden eri peilin asentaminen on edullisinta.

Useamman satelliitin vastaanotto samalla "peilillä"

Nyt on tullut markkinoille satelliittiantenni jolla on mahdollista vastaanottaa jopa neljästä eri satelliitista. Tämä on kuitenkin tarkoitettu lähinnä digitaalisten lähetysten vastaanottoon. Digitaalilähetteet, ne joita meillä katsotaan, ovat huomattavasti voimakkaampia ja näin tullaan toimeen pienemmällä antennilla.

Kyseinen antenni on tosin alun perin tarkoitettu Tanskan / Norjan / Ruotsin markkinoille ja meillä joutuu asennuksessa hieman jippoilemaan jotta kaikki mahdolliset satelliitit ( Astra, Eutelsat/Hot Bird, Sirius, Intelsat/Thor ) vastaanotettua maksimaalisesti.

Satelliittikalenteri

Satelliittikalenteri on tehty siten, että satelliitin suunnan voi melko tarkasti arvioida seuraamalla auringon sijaintia kalenterissa olevina aikoina. Kalenterin vasemmassa reunassa päivän jälkeen on auringon korkeuskulma etelässä (korkeimmillaan) ja siten kesällä se on PALJON korkeammalla kuin satelliitit ja taas talvella toisin päin.

Kaksi kertaa vuodessa radat kohtaavat, aurinko on satelliittiradalla ( se on vain "hiukan" kauempana ) helmikuun lopun tienoilla ja lokakuun puolessa välissä. Näinä päivinä katkeaa satelliittiyhteys muutamiksi minuuteiksi ja jopa joissain tapauksissa on taajuusmuuntimia lämmennyt sököksi, tai ainakin kaapelit ovat sulaneet pilalle. Edellytyksenä tietenkin on aurinkoinen päivä ( polttolasilla meistä moni on vastaavaa joskus lapsena kokeillutkin;-).

Jos käytettävissäsi on Excel 5 tai uudempi versio, voit muuttaa ylärivillä satelliittikalenterissa vastaanottopaikan sijaintia ja satelliittien osoitetta / nimeä omien halujesi / tarpeittesi mukaan. Huomaa, että miinusmerkillä tarkoitetaan läntisiä satelliitteja, esimerkiksi 27,5 °W = -27,5.

Satlaskenta

Satlaskenta on ohjelma jolla voit laskea vastaanottopaikan satelliittien suunnat sekä korotuskulmat. Laskelma toimii ainakin maapallon pohjoisella puolella, olen kyllä testaillut ja saattaa se toimia etelässäkin. Täytä vastaanottopaikan koordinaatit, pituus ja leveyspiirit, kannattaa kirjoittaa ylös sijaintipaikka mahdollisia myöhempiä tarkistuksia varten. Jos käytettävissäsi on Excel 5 tai uudempi versio, voit muuttaa satlaskelmassa vastaanottopaikan sijaintia ja satelliittien osoitetta / nimeä omien halujesi / tarpeittesi mukaan. Huomaa, että miinusmerkillä tarkoitetaan läntisiä satelliitteja, esimerkiksi 27,5 °W = -27,5. Jos et tiedä vastaanottopaikan koordinaatteja niin eivätköhän ne löydy Karttapaikan tiedostoista itse en toisin vielä ole testannut mutta yrittäkää ja kommentoikaa miten on käynyt.

Kiinteän peilin komponentit Kääntöpeilin komponentit
1.Ulkoyksikkö peili,
taajuusmuunnin
+ akselisto, kääntömoottori
2.Satelliittivastaanotin (PAL / D 2 MAC) + peilin kääntömoottorinohjain
3.Näiden välille koaksiaalikaapeli
(satelliittisignaali)
+ ohjauskaapelit

Digitaalivastaanotto ( MPEG 2 ) edellyttää omaa vastaanotinta käyttötarpeesta riippuen joko ainoana (digitaaliset maksukanavat Canal Digital ) tai edellä mainittujen lisäksi antamaan enemmän satelliittikanavien vastaanottomahdollisuuksia. Etenkin jos on nämä aiemmin hankkinut.

Laitteistojen asennus

Asennuksen yhteydessä esiasennetaan / ohjelmoidaan kaikki mahdolliset ohjelmat, näitä tarvitsee myöhemmin muuttaa vain silloin kun lähetyksessä tapahtuu muutoksia. Kääntöpeilinkään käyttäjän ei tarvitse muuta kuin valita haluamansa satelliittiohjelma, järjestelmä huolehtii suunnan yms. automaattisesti. Vastaanotto yksityiskäyttöön ei vaadi mitään maksuja ns. ilmaiskanavista, ainoastaan salatuista joutuu tekemään sopimuksen sopimuksenhaltijan kanssa esimerkiksi CANAL DIGITAL (CANAL+, CANAL+ kulta , CNN jne. josta maksukortilla näkyy tulevaisuudessa useita, jopa kymmeniä tv-ohjelmia, erilaisia kamerakulmia, tilausleffoja jne.).

Yleisradion satelliittilähetykset ( TV - Finland )

Yleisradio on myös aloittanut digitaalisen tv - ohjelman satelliittilähetykset 15.7.1997. Ohjelman vastaanotto vaatii satelliittiantennin "peilin", taajuusmuuntimen "mikropään" ja digitaalisatelliittivastaanottimen. Euroopassa riittää noin 60 cm peili ja aurinkorannalla (Espanja / Portugal ) noin 100 cm Kanarian saarilla tarvitaan noin 2,4 m antenni. Ohjelma on salattu ja salauksenpurkulaitteen ( CA-modulin ) ja kortin voi Keski-Eurooppaan tilata Brysselistä Suomesta ko. laitteita toistaiseksi ei voi tilata, saas nähdä onnistuuko ja milloin. Satelliittiradiolähetykset aloitettiin jo 1.5.1993. Radio Finland lähetetään Deutsche Wellen tv-kanavan mukana omalla radiotaajuudellaan ( 8,10 MHz )

PAL satelliitti kanavaan mahtuu yksi tv - ohjelma ja sille mono sekä stereo äänet näiden lisäksi, noin joko 3 stereoradio-ohjelmaa tai 6 mono radio-ohjelmaa. Vertailun vuoksi Digitaalimuodossa samaan pakettiin mahtuu 4... 8 tv -kanavaa ( riippuen halutusta laadusta ) ja kaikille stereoäänikanavat sekä useita radiokanavia. Digitaalijärjestelmään on helppo liittää salaustiedostoja, laitteen ohjelman päivittäminenkin jopa siten, ettei käyttäjä tarvitse tehdä mitään tai jopa hänen erikseen halutessa. Nykyiset vastaanottimet tosin vielä vaativat käyttäjän aktiivisuutta. Ei mikään ihme, että digitaaliset kanavat valtaavat alaa.

Tämä tekniikasta.

Lupabyrokratia saattaa olla vaikeampaa. Vastaanottoantennin ( halkaisijaltaan alle 180 cm) sijoittamisesta taloyhtiön katolle tai vastaavaan on saatava lupa taloyhtiöltä (isännöitsijältä). Yleensä omalle pihalle / parvekkeelle on saanut pienen peilinilmankin asentaa.

Naapurikateus valitettavasti on joskus estänyt / hankaloittanut asentamista. Kunnasta riippuen saattaa olla tarpeen hakea rakennusvalvontavirastolta ns. julkisivulupa. Tämän antaa yleensä rakennustarkastaja, jos yleensä tarvitaankaan (isännöitsijä tietää). Peilin voi maisemoida (maalata) ympäristöön sopivaksi, katon väriin jne. ja näin pienentää ympäristölle aiheutettua esteettistä haittaa.

Kunnossa oleva satelliittilaitteisto ei aiheuta häiriöitä ympäristöön.