Martti Kemppi oy logo

Digivastaanottimen hankinnasta

Digivastaanotin, digiboxi tai digisovitin, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Viimeisenä mainittu on Tekniikan sanastokeskuksen(Joka sekin on vaihtanut nimeään pysyäkseen muodinmukaisena, nykyisin sekin tunnetaan lyhyellä ja ytimekkäällä nimellä: Sanastokeskus TSK ry...) suositus ja keskimmäinen yleisin kauppanimike, itse olen yrittänyt käyttää vastaanotin nimeä, koska esimerkiksi satelliittimaailmassa käytettiin jo vuosia vain satelliittivastaanotin nimeä. Sovitin on pieni torakka laitteen sisällä ja on mielestäni ns. insinöörislangia. Tässä kiistassa olen jäänyt tappiolle mutta täytyy kuitenkin yrittää Don Quijotena taistella tuulimyllyjä vastaan.

Aiheeseen

Milloin ja minkälaisen digivastaanottimen ostaisin?

Digitaaliset lähetystekniikat

Digilähetyksiä lähetetään kolmella toisistaan hiukan poikkeavalla MPEG2 koodauksella, tässä jutussa kuitenkin jätän satelliittilähetykset (DVB S) käsittelemättä.
Maaverkon lähetyksissä käytetään kahta erilaista sovellusta, jotka ovat, harava-antennin (DVB-T, DVBTerrestial, maanpäällinen lähetys.) ja kaapeli-tv piirissä (DVB-C eli DVB Cable). Erilaisia koodauksia käytetään, koska harava-antennivastaanotossa ilmatilassa tapahtuvien heijastumien ja muiden vastaanottoa huonontavien seikkojen johdosta tarvitaan suurempaa virheenkorjausta, kaapeliverkossa taas tieto (kuva.) kulkee suojatussa kaapelissa, joten kuva voidaan pakata huomattavasti enemmän ilman häiriöitä.

Digivastaanotin vai digitelevisio?

Jos käytettävissä on toimiva televisio on järkevää ainoastaan päivittää järjestelmä digivastaanottimella. Mikäli nykyinen vastaanotin on jo vaihtokunnossa suosittelisin tässä vaiheessa ehkä sittenkin vielä hankkimaan sellaisen uuden television jossa on mahdollisimman useita scart liitäntöjä, joihin voi liittää erilaisia digi-, DVD-, Video-, yms. laitteita ja tinkiä digivastaanotin samaan kauppaan. Digitelevisio sopii sellaiselle joka tietää varmasti etteivät katseluolosuhteet muutu, sillä maaverkon digilähetykset ja kaapeliverkon digilähetykset vaativat erilaisen vastaanottimen, (sovittimen) kuten edellä kerroin.

Harkinnan paikka

Kohdistuu valinta kumpaan hyvänsä, ja tämähän riippuu asuinpaikasta, on nyt tässä vaiheessa kuitenkin ehkä järkevintä hankkia käyttö ja muita kokemuksia ostohinnaltaan edullisemmalla eli erillisen digivastaanottimen hankinnalla. Yhtenä perusteena on tekniikan ripeä kehittyminen ja jos nyt hankkii täydellisen digitelevisio laitteiston on, huolimatta mahdollisista päivityksistä, hankitun raudan varassa. Samalla on harkittava mitä muita ominaisuuksia digivastaanottimesta saa / haluaa. Ostopäätöstä tehtäessä tulee ehkä ensimmäisenä päätettäväksi valitseeko vain vapaidenen- vai myös salattujen kanavien digivastaanottimen. Ensimmäisenä ajattelee En minä kuitenkaan koskaan salattuja kanavia tarvitse, entä jos sittenkin joskus haluaisi katso tärkeän ohjelman joka onkin salattu? Tällöin on hankittava uusi vastaanotin jossa korttipaikka on - ja kukaanhan ei varmasti tiedä mitä kahden, viiden tai jopa kymmenenkin vuoden kuluttua tarvitsee - salattujen kanavien vastaanotin on vain muutaman kympin kalliimpi eli ehkä sittenkin sen muutaman kympin panostaminen kannattaa.

Lisäherkkuina on vielä kovalevylle tallentavat digivastaanottimet, jopa usealla virittimellä varustettuja. Viime mainittu tarkoittaa että voi tallentaa (nauhoittaa) yhtä ohjelmaa ja katsoa samaan aikaan toista kanavaa, tulossa on jopa se, että tallentaa kahta ohjelmaa yhtä aikaa.

Muistakaa

Valtioneuvoston periaatepäätös 4.3.2004, analogiset lähetykset lopetetaan 31.8.2007. Lisäksi yleensä erittäin halvalla laitteella on ns. perävalotakuu.

Martti Kemppi
16.11.2004
Digi-tv vastaanottotekniikassa mukana alusta alkaen