Martti Kemppi Oy

 

Etusivu    Yritys    Kuvat    Dokumentit    Linkit    Palautetta    Yhteystiedot

Martti Kemppi Oy:sta
Tietoa yrityksestä ja sen toimintatavoista

TV-kanavien satelliittivastaanotto
Ohjeita yksityiseen TV-kanavien sateliittivastaanottoon

Kytkentä
Yksinkertainen kytkentäkuva OK-talon antennijärjestelmästä.

Kytkentä rasioille
Kytkentä antennirasioille asti.

Nauhuri
Videonauhurin kytkentä, soveltuu myöskin "polttavan" DVD-nauhoittimen kytkentään. Tässä ei tosin ole huomioitu digitaalisia ääniä yms.

Suomen Digi-kanavat
Lista terrestiaalisesti lähetettävistä digi-kanavista

Henkilöhistoriani
Lyhyt henkilöhistoriikki.

TV-Finland
Tv-Finlandin vastaanotto Suomen ulkopuolella.

TV-Finlandin tilaaminen
Kuinka pääsen TV-Finlandin katselijaksi?

 


OMAKOTITALON ANTENNIJÄRJESTELMÄ

Pitkän kokemukseni ( yli 30 vuotta antennialalla ) mukaan omakotitaloa rakennettaessa TV - antenniin ei tahdo rahaa riittää.

Satelliittivastaanoton yleistyminen on tosin joko parantanut tilannetta tai yleisimmin ei.

Saamme kärsiä myös historian seuraamuksista. 50 - 60 luvuilla kun ensimmäisiä televisioita myytiin, ja minäkin alaa opettelin, sai antennin TIETENKIN kaupantekijäiseksi. Kun sen vain huomasi tinkiä, ja tämänhän me kaikki osaamme... Kaupantekijäisen maineesta ei tahdo millään päästä eroon. Vaikka laitteiston, jolla antennin signaalia hyödynnetään, arvo saattaa olla jopa kymmeniätuhansia markkoja, useakin televisio, videot, stereot jne.

Antenni ei vaan saisi maksaa oikeastaan mitään. Eihän se kuitenkaan ole kuin yksi tärkeimpiä osia TV-vastaanotossa...

Ymmärrän kyllä rakentajaa, antennia ja sen vaatimien tarpeiden miettiminen aloitetaan usein juuri ennen muuttoa, kun joku TÄRKEÄ ohjelma ( urheilua , kauniit - uhkeat yms.) pitäisi muuton jälkeen / jaloissa nähdä. Rakentamisen tässä vaiheessa tahtoo käytettävissä oleva raha olla vähissä.

Jottei näin pääsisi tapahtumaan olisi rakennuksen sähkösuunnitelmaan sisällytettävä suunnitelma antennijärjestelmästä.

Seuraavassa luettelossa on TARPEELLISET TARVIKKEET ja ASENNUSOHJEET

ANTENNIT

YLE TV 1 , TV 2 , MTV 3 , TV 4 (ruotsi) , NELONEN ,ULA

VHF III ALUE (kanavat 5 – 12 ) antenni vahvistus 13 dB (yleensä Tv 1 ( Tv 2)) UHF ALUE (kanavat 21 – 60 ) antennin vahvistus 15 dB (yleensä Tv 2 MTV 3 NELONEN SVT Ruotsi )

ULA - ALUE antenni vahvistus 2 dB Mikäli halutaan paikallisradiolle antennia taloudellisin silloin on ns Z antenni jolloin vahvistusta ei ole, mutta verrattuna sisäantenniin tämä on kuitenkin merkittävästi parempi. UHF - antennin alue valitaan siten että tv 4 (ruotsi) ja Nelosen vastaanotot näkyvyysalueellaan on mahdollista. Satelliittivastaanottoon on syytä varautua ainakin kaapeloinnilla. Asentamalla vähintään 4 antennikaapelia satelliittiantennille. Satelliittiantennin paikan voi melko tarkkaan arvioida satelliittikalenterin avulla. Siinä satelliittien suunta saadaan auringon suunnan perusteella. Kesällä on aurinko korkeimmillaan noin 50 astetta ) satelliittirataa ( n.20 astetta) korkeammalla ja talvella taas alempana. Kaksi kertaa vuodessa radat kohtaavat helmikuun lopun ja lokakuun puolenvälin tienoilla.

Satelliitin valinta on tehtävä omien ohjelmatarpeitten mukaan. Thor (1 ° W ) Elokuvakanavia ja urheilua Suomeksi tekstitettynä, Hot Bird (13 ° E ) Englannin- Saksankielisiä ilmaisia urheilu / uutis- yms. kanavia.

VAHVISTIN

Vahvistinta tarvitaan jakoverkon vaimennusten kumoamiseen. Huonon kuvan parantamiseen vahvistin käy vain silloin kun kuvanlaatu on varjoton, mutta lievää kohinaa (lumipyryä) on tv kuvassa.

Varjoja voidaan vähentää ja niitten häiritsevyyttä minimoida ainoastaan antennin paikkaa ( sivusuunnassa / korkeudessa ) muuttamalla tai antennin tehokkuutta (vahvistusta) lisäämällä

Vastaanottopaikan ja lähetysaseman välissä ollessa maastoesteitä mäkiä rakennuksia jne. tai jos vastaanotto sijaitsee tiheän puuston keskellä. Varjottoman tai ainakin katseltavan kuvan saaminen vaatii tarkkaa työtä ja mittalaitteet ammattitaitoiseltakin antennialan asiantuntijalta.

Satelliittivastaanoton lisääntyminen lisää vahvistinten tarvetta. Kun sen kuvaa halutaan katsoa muuallakin kuin sat - laitteen välittömässä läheisyydessä (makuuhuone / takkahuone lastenhuone jne.). Jakaminen muihin talon antennirasioihin tapahtuu sat – vastaanottimen rf. kanava (yleensä viritettävissä UHF kanaville välillä 40 – 50 joissain malleissa jopa 21 – 69 ) kytkemällä vahvistimen tulopuolelle ja vahvistamalla kuten muutkin kanavat. Antenneista ja sat - laitteita tulevien erilaisten tulojännitteitten vuoksi kanavakohtaisilla säädöillä varustetulla vahvistimella saavutetaan paras tulos.

Vahvistimessa säästäminen kostautuu koska silloin joutuu käyttämään antennirasioiden jakamisessa jakoja, jotka nimestään huolimatta ei ole tarkoitettu. antennirasioille jakamiseen ns. 1 dB:n antennirasiat ( LARE 01 / APS 011 jne. ) eivät sovita (päätä) linjaa olenkaan. Näin kytkentä lisää varjoja lähelle kuvaa, nämä vaikeuttavat teksti-tv:n ja NICAM:in ( stereon ) vastaanottoa.

JAKOVERKKO

Jakoverkko suunnitellaan / tehdään tähteen.

Tähteen tehtävä antenniverkko tarkoittaa ettei yhtään antennirasiaa; edes samassa huoneessa kytketä sarjaan ( peräkkäin ).

Tähtipiste suunnitellaan siten että jakovaimennus on alle 40 dB:tä taajuudella 862 MHz ( UHF kanava 69).

Varaudutaan tulevaisuudessa lisääntyvän satelliittiohjelmien suorajakelun lisääntymiseen ja tähtipisteeseen asennettavaan monivalintakytkimen teknisiin tarpeisiin. ( katso kaaviosta kytkentäesimerkkiä)

Varaudutaan ainakin kaapeloinnilla ja rasioinnilla siihen, että satelliittivastaanottimen ohjelma voidaan jakaa kaikkiin antennirasioihin, Näin mahdollistetaan ohjelmien vastaanotto (katselu) koko talossa. Tämä tapahtuu oletetuista satelliittivastaanottopisteistä asennetuilla paluusuunnan kaapelilla ( toinen kaapeli antennivahvistimelle ja toinen rasia viereen).

Satelliittivastanottopisteisiin asennetaan ns. kolmilähtöinen antennirasia ( TV / ULA / sat, viimeksi mainitussa on kierteellä varustettu F-liitin ), ja paluusuuntaan tavallinen antennirasia.

Kaapelointi tehdään sisäasennuskaapelilla (TELLU 13 tai vastaavaa) kaapelipituuksissa ( n. 40 m ). Mikäli kaapelipituus on pitempi on käytettävä pienempivaimennuksista kaapelia ( TELLU 7 tai vastaavaa ).

Talon tähtipistekytketään siten, että kaikista satelliittivastaanottoon tarkoitetuista antennirasioista on mahdollista myös ohjata satelliittivastaanottimella monivalitakytkintä (13 /18 V ja 22 000 kHz on / ei, Diseg on / ei). Ohjaukset saadaan satelliittivastaanottimesta, näillä voidaan valita 4 jopa 8 eri satelliitin polarisaatiota tai suunnata kääntyvää satelliittiantennia.

MAADOITUS

Kaikki antennit maadoitetaan määräysten mukaan vähintään 6 mm2 Cu, jakoverkko maadoitetaan järjestelmän ( talon ) ensimmäisestä yhteisestä tähtipisteestä sekä jokainen tähtipiste.

Lisää Omakotitalon antennijärjestelmästäCopyright © 1997-2005 
Martti Kemppi, Jouni Kemppi