LISÄTIETOJA JA TAUSTAA OMAKOTITALON ANTENNIJÄRJESTELMÄN LINKKEIHIN

Omakotitalon antennin suunnittelu perustuu samoihin periaatteisiin kuin minkä hyvänsä yhteisantennijärjestelmän, kyse on vain pienemmästä antennirasiamäärästä. Edellisen sivun Omakotitalon antennijärjestelmä tekstissä pyrin kertomaan antennisysteemin suunnitteluperiaatteista.

Satelliittiantennin sijoitusta ei Suomessa useinkaan voi paljoakaan valita koska satelliitit sijaitsevat alhaalla meiltä katsoen korkeimmillaan satelliitin korotuskulma on esimerkiksi Helsingissä n. 22°. Satelliittikalenterin avulla voit arvioida satelliittien suunnan auringon suunnan perusteella. Klikkaamalla Satelliittikalenteri NETTI voit "imuroida" tiedoston Excel muodossa, näin pääset muuttamaan sijainnin tarpeittesi mukaan.

Kuvassa esimerkkejä satelliittiantennin sijainnista pyrin antamaan vinkkejä vaihtoehtoisista "peilin" kiinnityspaikoista. Satelliittiantennin sijoittaminen maahan on huollon kannalta parhain, esimerkiksi talvella peiliin kerääntyneen lumen harjaaminen onnistuu helpommin. Klikkaamalla Talon peilit voit "imuroida" tiedoston Excel muodossa, ( melko suuri kuva ) ja näin pääset "piirtämään" kuvan itsellesi sopivammaksi.

Valmiiseen taloon on monien uusien kaapeleitten asentaminen vaikeaa ja jopa mahdotontakin ilman suuria rakennustöitä, Yksinkertainen antennikytkentä kuitenkin on melko helppo järjestää samalla se mahdollistaa myös nauhurin kuvan katselun koko talossa.
Klikkaamalla Simppeli kytkentä voit "imuroida" tiedoston Excel muodossa, ja näin pääset "piirtämään" kuvan itsellesi sopivammaksi ja samalla kuvan laatu paranee.

Uuden talon suunnittelussa on mahdollista ottaa huomioon tulevaisuuden tekniikka ja näin mahdollistaa samanaikainen satelliittivastaanotto useammassa talon eri huoneissa. Kaikki kanavavat ( ohjelmat ) kuitenkin on mahdollista kytkeä kaikkiin talon antennirasioihin. Kytkennän mahdollistaa satelliittivastaanottimissa oleva modulaattori ( ei Mediamaster 9600 sarjan digivastaanottimissa ). Modulaattori tosin ei ole kovin kaksinen eli kanavan paikalleen säätö vaatii rauhallisuutta rauhallisuutta ja vielä rauhallisuutta, lisäksi se saattaa hiukan ryömiä riippuen satelliittivastaanottimen lämpötilasta yms.

Omakotitalon tasokuva ( putkitus kuva ) pyrkii antamaan ideoita ja vinkkejä antenniverkon toimintaperiaatteesta. Klikkaamalla Tasokuvaa voit "imuroida" tiedoston Excel muodossa, ja näin pääset "piirtämään" kuvan itsellesi sopivammaksi ja samalla kuvan laatu paranee.

Olen piirtänyt tuplarasiat muutamiin yleisimmin käytettyihin huoneisiin. Kustannukset eivät kuitenkaan merkittävästi nouse vaikka jokaiseen huoneeseen asentaa molemmat rasiat valmiiksi. Tämä mahdollistaa kytkentöjen myöhemmän muuttamisen tarpeitten mukaan.

Omakotitalon kytkentäkaavio on tarkempi lohkokaavio järjestelmän toimintaperiaatteesta ja kytkennästä. Klikkaamalla kytkentäkaaviota voit "imuroida" tiedoston Excel muodossa, ja näin pääset "piirtämään" kuvan itsellesi sopivammaksi ja samalla kuvan laatu paranee.

Edellä esitetyissä esimerkeissä on samanaikainen satelliittivastaanotto eri satelliiteista mahdollista neljässä huoneessa. ( isä urheilua, äiti elokuvaa, nuoriso musiikkivideoita ja lapset piirrettyä jne. ). Kaikki kanavat ovat kuitenkin muittenkin katsottavissa, halujen mukaan.

Nauhurin ( videon ) kuvan järjestäminen antenniverkkoon vaatii kuitenkin muunlaisia järjestelyjä koska kiinteä kytkentä satelliittivastaanottimen tapaan aiheuttaa järjestelmään kiertoa. Tämä estää nauhurin katsomisen kokonaan. Jos nauhuri kuitenkin halutaan antenniverkkoon on siihen kytkettävä joko kanavanvaihtaja tai modulaattori joilla molemmilla muutettaan nauhurin lähtökanavaa ja näin kiertoa ei synny. Halpoja muutaman satasen modulaattoreita on tullut markkinoille, lähinnä digitaalisatelliittivastaanottimien tarpeisiin, ne kuitenkin mahdollistavat tämänkin kytkennän kohtuukustannuksin. Nauhurin kytkentä. Modulaattori on syytä sijoittaa nauhurin välittömään yhteyteen koska silloin kaapelitarve antennivahvistimelle on yksi kaapeli. Mikäli modulaattorin sijoittaa antennivahvistimelle tarvitaan kaksi kaapelia kuva (video) ja ääni (audio). Klikkaamalla nauhurin kytkentäkaaviota voit "imuroida" tiedoston Excel muodossa, ja näin pääset "piirtämään" kuvan itsellesi sopivammaksi ja samalla kuvan laatu paranee.

Kanavanvaihtajia käytetään yleensä vanhojen kerrostalojen antennijärjestelmissä niinpä niitten hinta liikkuu muutamassa tuhannessa eli ovat yleensä liian kalliita. Myynnissä olevat kanavanvaihtajat perustuvat jonkun valmistajan mekaaniseen / sähköiseen rakenteeseen näin tämäkin vaikeuttaa käyttöä.

Vaikka tässä olenkin yrittänyt kertoa omakotitalon antennijärjestelmän toimintaperiaatteesta ja kytkennästä suosittelen kuitenkin alan ammattihenkilöitten käyttöä, näin kokonaisuus tulee toimivaksi.

Omakotitalon suunnitteluvaiheessa on käyttäjien pyrittävä visioimaan mitä tarpeita tulevaisuudessa haluaa käyttää ja mihin on syytä varautua.